Obrazek nagłówkowy

Lubuskie – polska Toskania na zachodzie kraju

Winnica w MierzecinieJuż od X wieku krajobraz ziem lubuskich upiększały liczne winnice. Pogoda w naszym regionie nie jest tak łagodna, jak w winiarskich regionach Francji czy Włoch, ale odpowiednie, pagórkowate ukształtowanie terenu zapewnia dobre nasłonecznienie stoków, co przekłada się na udane zbiory.

Lubuskie to Polska Toskania. Znajdziecie tu kilkadziesiąt pięknie położonych winnic, wina przygotowywane ze starych, rosnących tu od setek lat szczepów oraz winiarskie wydarzenia.

Zwiedzanie winiarskiego szlaku (można odwiedzić nawet kilkadziesiąt winnic na południu i północy regionu) zacznijcie od Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze (https://centrumwiniarstwa.pl). Znajduje się ono u stóp wzgórza, na którym rozciąga się największa – licząca 35 ha – samorządowa winnica w Polsce. Centrum zostało otwarte w październiku 2015 r. i jest to jedyne „żywe” muzeum wina w Polsce. Wewnątrz budynku można zapoznać się z tradycjami winiarskimi na Ziemiach Lubuskich, zobaczyć jak produkowane jest wino oraz poznać pozostałe atrakcje turystyczne regionu. Na zewnątrz, Centrum zaprasza specjalnie przygotowanymi miejscami do odpoczynku, gdzie mile widziani są też rowerzyści. Przed budynkiem znajduje się parking. Lubuskie Centrum Winiarstwa można zwiedzić przy pomocy multimedialnego przewodnika w trzech wersjach językowych (polskiej, niemieckiej i angielskiej). W trakcie roku w Centrum odbywa się wiele imprez winiarskich, z Lubuskim Festiwalem Otwartych Piwnic i Winnic oraz Winobraniem na Winnicy na czele. Centrum służy również integracji środowiska winiarskiego, stanowi bazę do nauki enologii dla studentów, jest punktem informacji turystycznej.

Uprawa winorośli na Środkowym Nadodrzu to setki lat tradycji. Najwięcej winnic było skupionych w okolicach Zielonej Góry, Gubina, Krosna Odrzańskiego, Sulechowa i Babimostu. Najdłużej istniały winnice w Zielonej Górze, gdzie ostatnią z nich – w celu produkcji wina – uprawiano aż do 1977 r. Większość współczesnych winnic – a jest już ich ponad 100 – założono w ciągu ostatnich kilkunastu lat, choć kilka z nich jeszcze w latach 80. XX wieku. Zainteresowanie zakładaniem winnic rozpoczęło się w 2002 r. i trwa do dziś, a kamieniem milowym w odradzaniu winiarstwa jest właśnie powstanie Samorządowej Winnicy i Lubuskiego Centrum Winiarstwa.

W malowniczych lubuskich winnicach nie tylko można degustować wina tak szlachetnych odmian jak Regent, Pinot Noir, Traminer, Saint Laurent oraz specjałów bazujących na winogronowych produktach, ale także posłuchać, z jaką dumą o swoich osiągnięciach w uprawie winorośli opowiadają właściciele winnic.